Elektrische auto VS benzine auto

Als we dit blog 5 jaar geleden hadden geschreven, dan was de winnaar duidelijk geweest. Elektrische auto’s moesten vaak opgeladen worden, waren duur, konden maar korte afstanden afleggen en de infrastructuur was er nog niet klaar voor. Maar vandaag de dag is er een hoop verandert. Daarom leek ons dit een goed moment om de elektrische auto’s en benzine auto’s lijnrecht tegenover elkaar te zetten. 

Aanschafprijs 

Tesla kwam als eerste met een volledig elektrische auto. Toendertijd waren ze nog boven de honderdduizend euro en waren ze dus veels te duur voor de normale consument. Echter, de technologie is vooruit gegaan en de meeste automerken hebben tegenwoordig een elektrisch model. Hierdoor zijn de prijzen sterk gaan dalen en zijn ze dus ook betaalbaar geworden voor de normale consument. Het enige nadeel is wel dat veel auto’s tweedehands worden gekocht en doordat er simpelweg nog niet zo veel betaalbare elektrische auto’s op de weg rijden, worden er ook niet veel tweedehands elektrische auto’s gekocht. 

Het verhaal van benzine auto’s is bekent. Er zijn allerlei verschillende automerken en typen te vinden in verschillende prijsklasse. Je kunt dus helemaal zelf bepalen hoeveel je wil betalen voor een nieuwe auto. 

Onderhoud

Veruit het belangrijkste en waardevolste onderdeel van een elektrische auto is de accu. Hieraan hoeft weinig onderhoud aan te worden gepleegd en hierdoor zijn de onderhoudskosten ook een stuk lager. Daarbij komende is dat de kosten per kilometer ook een stuk lager is. Dit komt doordat elektrisch opladen goedkoper is dan tanken en je geen wegenbelasting betaald.

Benzine auto’s hebben veel bewegende onderdelen en dat betekent dat veel onderdelen kapot kunnen gaan. Dit kan ervoor zorgen dat je van de ene garage beurt naar de andere gaat. Daarbij zijn ook de kosten per kilometer een stuk duurder. Dit komt doordat benzine duur is en je vaak veel belasting betaald over de auto.

De uitstoot

Een van de redenen waarom elektrische auto’s zo nodig waren, was omdat ze voor een groener milieu moesten gaan zorgen. Het rijden van een elektrische auto is dan ook een stuk groener dan benzine auto’s. Op het moment dat je een auto oplaadt via een laadstation en laadkabel die door 100% groene stroom worden opgewekt, heb je zelfs geen emissie. Mocht de stroom door 100% grijze stroom worden opgewekt, heb je altijd nog 40% minder emissie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *