RIS opleiding

RIS-opleiding is een afkorting voor de Rijopleiding In Stappen. Zoals de naam het al zegt kies je voor deze manier van rijles volgen als je behoefte hebt aan een meer stapsgewijze aanpak en als je beter voorbereid wilt zijn op je deelname aan het verkeer. Tijdens deze RIS-opleiding krijg je te maken met 39 verschillende scripts, die verdeeld zijn over vier modules. Je doorloopt al deze scripts van het begin tot het einde. Vaak begin je met een wat kleinere huiswerkopdracht maar uiteindelijk ben je in staat om geheel zelfstandig acties uit te voeren in de praktijk.

Het is de bedoeling dat de huiswerkopdrachten thuis gemaakt worden voorafgaand aan iedere nieuwe les. Hoe veel tijd dit kost buiten de lessen om is natuurlijk voor iedereen verschillend. Aan het einde van iedere module is er een toetsingsmoment. Na het behalen van de eerste twee toetsen worden je vaardigheden en kennis getest. Iemand van de door jou gekozen rijschool neemt deze toetsen af. Tijdens de derde toetsing word je bekend gemaakt met alle ins- en outs van het CBR en kun je alvast wennen aan de examensituatie. Je zou dit kunnen zien als een soort generale repetitie of tussentijdse toets waarin de CBR examinator je na afloopt tips geeft zodat jij je nog beter kan voorbereiden op je echte examen. Tijdens deze derde toets kun je, net als bij een regulier lespakket, vrijstellingen behalen voor je bijzondere verrichtingen die je dan vervolgens niet meer hoeft uit te voeren bij je echte praktijkexamen.

Verder word er tijdens dit toetsmoment dieper ingegaan op zelfstandig rijden en zelfreflectie. De vierde en de laatste module is het echte praktijkexamen bij 1 van de 53 CBR praktijkcentra in Nederland. Een reden om te kiezen voor een RIS-opleiding is dat het slagingspercentage veel hoger ligt dan bij een reguliere opleiding. Daarnaast zorgt de stap-voor-stap aanpak er voor dat je veel kennis hebt en goed bent voorbereid voor je deelname aan het verkeer.