Auto theorie examen

De optie die het meeste gekozen wordt is om een klassikaal theorie examen af te leggen. Dit kan al vanaf je 16e jaar en wanneer je hem behaald hebt dan heb je 1,5 jaar de tijd om je praktijk examen af te leggen. Na die tijd vervalt de geldigheid moet je het theorie-examen opnieuw afleggen. Tijdens het examen wordt je onderworpen aan 25 vragen over gevaarherkennig waarvan je er 13 of meer goed moet hebben. Daarnaast krijg je ook 40 vragen over verkeersregels en verkeersinzichten waarvan je er dan weer 35 of meer goed moet hebben. Het examen duurt ongeveer 30 minuten en je kunt het zowel in het Nederlands als in het Engels afleggen. Goed om te weten: mocht je het examen liever in het Engels afleggen dan betaal je 37 euro in plaats van de gebruikelijke 31,50 voor het Nederlandse examen.

Theorie-examen extra tijd:

Net als bij het praktijkexamen zijn er ook voor het theorie-examen wat extra opties te kiezen. Mocht je moeite hebben met lezen (dyslexie) of gewoon weg wat meer tijd willen hebben tijdens je examen dan kun je dit aanvragen. De basisregels (examen vanaf 16 jaar, geldigheid van 1,5 jaar) zijn hetzelfde als bij een gewoon theorie-examen alleen krijg je 15 minuten extra de tijd en leest de computer de vragen voor zodat jij naar de vraag kan luisteren in plaats van hem te lezen. Het is goed om te weten dat je deze extra tijd alleen maar krijgt tijdens het beantwoorden van de vragen over verkeersregels en verkeersinzichten en niƩt tijdens het onderdeel gevaarherkenning. Voor dit examen met extra tijd geld een toeslag van 10,30. Zo kom je dus voor een Engels examen op 47,30 en een Nederlands examen op 41,80.

Individueel begeleid examen auto:

Je kan voor individuele begeleiding kiezen op het moment dat je meer tijd of intensievere begeleiding nodig hebt. Bijvoorbeeld omdat je het examen wilt doen in een andere taal dan Nederlands. Ook faalangst of een cognitieve stoornis (zoals autisme of PDD-nos) zijn redenen om voor dit examen te kiezen. De basisregels en de inhoud zijn hetzelfde als bij een regulier theorie-examen (examen vanaf 16 jaar, geldigheid van 1,5 jaar). Het grootste verschil is dat je dit examen alleen aflegt in een aparte ruimte met een medewerker. Daarnaast krijg je 45 minuten de tijd en de vragen worden voorgelezen door een computerstem of een medewerker. De medewerker kan eventueel een toelichting geven op de vragen en houdt daarnaast ook de tijd in de gaten. De kosten voor dit examen zijn 87,45 maar mocht je een tolk nodig hebben of dit examen via je rijschool regelen, komen hier mogelijk extra kosten bij.